Rekvalifikační kurz
Sanitační technik nápojových cest - rekvalifikační kurz
Akreditace MŠMT-1374/2018-1/38 udělena 11.4. 2018 do 11.4. 2021
Adresa místa konání výuky: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.,
Lípová 511/15, Praha 2, Nové Město, 120 44 nebo jiná města dle organizace daného běhu
Odborný garant - informace: Ing. Jaromír Fiala, Ph.D. ( Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , tel: 725 969 808)
Podrobnosti a přihlášku do kurzu naleznete ve složce Rekvalifikační kurzy v Dokumentech ke stažení.
Vstupní předpoklady pro přijetí fyzické osoby ke vzdělávání podle rekvalifikačního programu:
- Ukončené střední vzdělání
- Platný zdravotní průkaz pro práci v potravinářství
- Minimální věk 18 let
Organizační forma vzdělávání: Prezenční forma. Účast na kurzu musí být min. 80%.
Metody výuky: Přednášky, procvičování a praxe
Vyučovací jazyk rekvalifikace: český
Rámcový rozvrh teoretické a praktické výuky:
Výuka nepřesáhne 8 hodin denně + přestávky. Vyučovací hodina teoretické výuky je v rozsahu 45 minut.
Vyučovací hodina praktické výuky/praxe je v rozsahu 60 minut. Praxe je realizována v souladu se zákoníkem práce.
Popis průběhu praktické výuky
Sanitační technik nápojových cest
výuka bude probíhat formou technologických cvičení a laboratoří. V průběhu technologických cvičení si účastník kurzu vyzkouší celý technologický postup sanitace nápojových cest, včetně demontáže a montáže výčepního zařízení, provede odběr vzorků k analýzám a výsledky zaznamená a vyhodnotí do sanitační knihy. Odebrané vzorky bude analyzovat v analytické a mikrobiologické laboratoři. V laboratoři si osvojí základní analytické a mikrobiologické metody kontroly. Studenti budou rozděleni do skupin po 2-3 a budou vedeni odbornými technologickými pracovníky pod dohledem lektora.
Způsoby ověření získaných znalostí a dovedností
Sanitační technik nápojových cest
Zkouška složená z písemného testu (60 minut), z ústní části před zkušební komisí (30 minut) ze 3 zkušebních okruhů (chemie a technologie nápojů, sanitace a mikrobiologie, bezpečnost a ochrana zdraví při práci a analýza) a z praktické části v provozních podmínkách (4 hodiny). Hodnocení úspěšnosti závěrečné zkoušky musí být min. 80% z celkového počtu bodů (80 bodů ze 100).
Profil absolventa kurzu
Sanitační technik nápojových cest
- má základní teoretické znalosti o historii a technologických postupech výroby nápojů (piva, vína, lihovin, nealkoholických nápojů)
- je schopen kvalifikovaně pracovat podle daného sanitačního postupu
- je schopen zvolit vhodný sanitační postup včetně vhodných prostředků a jejich koncentrace
- je schopen zaznamenat a vyhodnotit údaje do sanitační knihy a podat zprávy o výsledcích
- zná základní chemické výpočty
- ovládá technologický postup sanitací
- zná Kodex „Péče o pivo v gastronomii“
- má ucelené znalosti o péči o výčep, tlačných médiích, nápojovém sklu a transportních obalech
- je schopen obsluhovat základní zařízení pro sanitace
- je schopen čistit, dezinfikovat, udržovat, seřídit základní technické vybavení
- je schopen provádět základní mikrobiologické a analytické rozbory provozní kontroly pomocí odpovídajícího testovacího vybavení a testovacích postupů
- je schopen provádět odběr vzorků a smyslové posuzování jejich jakosti
- umí interpretovat a využít získané výsledky rozborů
- zná podmínky skladování nápojů, jejich ošetření, úpravu, balení, označování a transport
- je seznámen se základní legislativou související s bezpečností, ochranou zdraví a životním prostředí při nakládání s chemickými prostředky
- je seznámen a proškolen z provozního předpisu o bezpečnosti a ochraně zdraví při manipulaci s tlakovými lahvemi, Vyhláška 50/ Sb. §4 a revizí elektrického zařízení
- je seznámen s Evropskou dohodou o mezinárodní silniční přepravě nebezpečných věcí ADR